Urejanje grobov

Kako urediti oziroma zasaditi grobove s cvetjem

Mnogi še vedno pretiravajo z zasaditvami na grobovih. Dovolj je, če poskrbimo za zasaditev, preprosto za vzdrževanje, namesto sveč in cvetja pa morda raje položimo kar kamen.

Za grobove svojih dragih sicer skrbimo vse leto, a v času pred prvim novembrom, dnevom spomina na mrtve, se jim še posebej posvetimo. Uredimo rastline na grobu, jih morda zamenjamo z novimi, po potrebi osvežimo pesek in zemljo. Na grob prinesemo tudi cvetlični aranžma ali le enostaven šopek ter prižgemo svečke.

Uskladimo barve

Kadar se lotimo temeljitejše preureditve groba, moramo najprej določiti, koliko prostora bomo namenili rastlinam, koliko kamniti plošči in koliko površine naj prekriva pesek. Predvidimo tudi prostor, kjer bo stala vaza za rože, kje sveče in kje morebitni aranžma, če ga bomo postavili na grob. Pred začetkom del se pozanimamo tudi, ali potrebujemo morda dovoljenje upravljavca pokopališča za poseg. To je treba pridobiti za kamnoseška dela.

Pri urejanju groba poskrbimo, da so barve čim bolj usklajene in da jih je čim manj. Tako barvo peska izberemo glede na barvo nagrobnega kamna, a med seboj naj se za odtenek razlikujeta. Ne glede na barvo nagrobnika pa se vedno lahko odločimo za bel pesek, ki velja za univerzalno rešitev.

Zeleni del groba

Izberite rastline s pokončno rastjo ali tiste, ki se razraščajo pokrovno. Nekatere rastline imajo drobne listke ali iglice, druge večje liste in izmenjava oblik lahko pripomore k lepemu videzu groba, četudi na njem ne rastejo cvetlice. Pogoste so rastline, ki jih zdaj sadimo na grob, tudi rese in mačehe ter nepogrešljive lončne krizanteme. Strokovnjaki še svetujejo, da vrhnjo plast zemlje posujemo s posebno črno zemljo za grobove in vanjo sadimo rastline, za dekoracijo med rastlinami pa uporabimo zdrobljeno lubje, ki hkrati preprečuje rast plevela.

Manj je več

Pri dekoraciji groba ne pozabimo nameniti prostora aranžmaju, ki je lahko iz suhega, umetnega ali svežega cvetja. Najbolje je, da ga postavimo sredi drobnega kamenja ali na marmornato ploščo. Barva in oblika aranžmaja naj bosta v skladu s celotnim grobom. Tudi svečam namenimo posebno mesto. Zavedajmo se, da k urejenosti groba pogosteje pripomore dobra kakovost in barva sveč, skladna z drugimi elementi, kot pa neizmerna količina sveč. Geslo manj je več tu še kako drži.